субота, 4. април 2015.

Nije čisto kad se čisti – čisto je kad se pazi



Akcija „Očistimo Košutnjak“ uspešno je izvedena 4.4.2015.

Subota 4.4.2015. bila je, kako su metereolozi i obećali, predivan dan za uživanje u prirodi. Neki su Beograđani to iskoristili kako bi se motorima izvezli u šumu, drugi su se odlučili za penjanje po stenama, dok su se treći opredelili za laganu šetnju i čišćenje divljih deponija. Mesto dešavanja – pogađate - Košutnjak.
„Čisto i bistro“ pri PSK „Kopaonik“ uspešno je organizovao, drugo po redu, čišćenje Košutnjaka. U ovoj su nam akciji veliku pomoć pružili Opština Rakovica (obezbedivši nam 300 kesa i 100 rukavica) i Gradska čistoća (poslavši kamion koji je odvezao prikupljeno smeće).
Akcija, međutim, ne bi bila uspešna da nije bilo podmladka ORK Beograd (najstariji ženski klub, osnovan 1958. godine), veselih, mladih rukometašica koje su odmah prionule na posao - ali nisu propustile da daju kratku izjavu za televiziju. Njihov je entuzijazam prešao i na ostale građane, novinare i planinare koji su se okupili u Košutnjaku sa ciljem da se ukloni velika gomila smeća koja je godinama nastajala na jednoj od padina našeg najpoznatijeg gradskog šetališta.

Pre početka akcije Dragan Pavlović, licencirani planinarski vodič i predsednik ekološke sekcije „Čisto i bistro“ pri PSK „Kopaonik“ obratio se učesnicima akcije podsetivši nas da smo svi dužnici prirode i da joj makar na ovaj, skroman, način moramo vratiti dug – čišćenjem sredine u kojoj živimo. Imamo snage, volimo prirodu i svako od nas, od najmlađeg do najstarijeg, bi trebalo o njoj da vodi računa.
Jasmina Madžgalj je u ime grada Beograda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine pozdravila sve koji su došli rečima: „Nije čisto kad se čisti – čisto je kad se pazi.“ Kada ne bismo vodili računa o prirodi - gde bismo bili – u jednom velikom smetlištu. Stoga treba čuvati prirodu i njen najvažniji resurs – čoveka – jer bez zdrave okoline nema ni zdravog čoveka. Borjanka Milaković pridružila se, ispred Opštine Rakovica, našim učesnicima, omogućivši nam tako da u kratkom roku očistimo pun kamion smeća.
Kako je akcija izgledala, najbolje će pokazati slike koje slede:

Foto TL
Foto TL

Foto TL

Foto TL

Foto TL

Foto TL


Foto TL
Novica Andrić, 0013

Novica Andrić, 0023
Foto TL

Foto TL

Foto TL

Foto TL
Novica Andrić, 0085


Čisto i bistro


1 коментар:

  1. Danas smo uspešno izveli akciju u Košutnjaku. Međutim posao nije završen do kraja tako da ćemo u oktobru nastaviti dalje. Iskeno osećam veliku radost zbog odaziva i posla kojeg smo obavili. U ime tima Čisto i bistro iskrena zahvalnost svim učesnicima ove akcije.

    Dragan Pavlović

    ОдговориИзбриши