понедељак, 30. јун 2014.

Tamara Lujak: Sunčevi zraciBljesnulo jednom sunce iznad grada i okupalo stanovništvo kao dukat zlatnom svetlošću. Grejalo je tako umilno, tako milo da izmami svakog čoveka, ženu i dete na prozor, terasu, ulicu.
Ceo je grad stajao kao omađijan, kupajući se u svetlosti. Saobraćaj je bio zaustavljen, sastanci prekinuti, isporuke otkazane – sve u slavu sunca. Zavuklo se ono u svaku poru grada, u svaki park, uličicu, sokak. Svuda je promolilo glavu, pomilovalo latice cveća, poljubilo dečje lice, svuda do u jednu usku, preusku ulicu u kojoj je, u malom, tesnom stanu, plakalo tek rođeno dete.
Zaceni se sunce od besa, planu u svoj svojoj jarosti: zar ono da ne može da prođe između zgrada? Zar njemu da se podižu prepreke? Nikad! Pripeče sunce nemilosrdno – asfalt ima da otopi sve dok se ne probije do prozorčeta u uskoj ulici! I to dete treba da se raduje.
Nesta osmeha sa lica ljudi, nesta mira, zameni ga čista panika. Uznemiriše se vlasti, izdaše brojne naloge i propise, stari se ljudi pozatvaraše u kuće, dok oni radno sposobni utekoše na planine i obale obližnjih reka, ne bi li se bar malo rashladili.
Ostade tek nekolicina voljna da nešto preduzme: zalivali su balkone i terase, polivali ulice i trgove, ali ništa nije pomagalo. Sunce je pržilo podjednakom žestinom, jer je uska ulica, stešnjena između dve visoke zgrade i dalje dremala u hladovini.

Čuvši neutešni plač deteta jedan se starac doseti nevolji i uzviknu:
„Ljudi, sunca! Sunca njemu treba!“
Svi prionuše na posao: zid je trebalo da se sruši, prozor da se otvori ne bi li sunašce nekako promolilo glavu kroz usku uličicu. Danima su radili bez prestanka i odmora, danima su jedni druge bodrili, sve dok se prvi zračak ne probi u ulicu.
Svi u glas povikaše od sreće, ali prava gužva i galama nastade kad sunce osvoji sobu u kojoj je boravilo dete. Čim ga dodirnu prvi zračak, dete se osmehnu tako zvonko, tako zarazno da se smeh proširi preko ulica i krovova, parkova i obala reka do samog sunca. Ono izljubi i uljuljka dete, utihnu svoj sjaj a potom, umireno, zađe za brdo i utonu u san.

Нема коментара:

Постави коментар