недеља, 1. фебруар 2015.

EKO kuća



ODRŽIVA ARHITEKTURA – Novogodišnji broj magazina EKO KUĆA No14

Novogodišnji broj EKO KUĆE No14 magazina za eko arhitekturu i kulturu je u prodaji od utorka 30 decembra 2014. godine.

Tajne, ma kakve one bile, izazivaju uvek u nama osećanje mogućeg uzleta u nešto što nije svakodnevno i što nam je još od detinjstva dato kao mogućnost da otkrijemo neke druge svetove i podstaknemo naša osećanja, intelekt i maštu da ostanu uvek otvoreni prema neodoljivoj privlačnosti tajni života, najpre onih koje se kriju u prirodi, zatim u ljudskoj duši, umetnosti, nauci, istoriji ljudskog postojanja, pa sve do transcedentnih i kosmičkih.

U ovom broju EKO KUĆE, tajne otkrivaju redovni kolumnisti koji nam iz broja u broj prenose misli i znanja iz različitih aspekata ekološkog viđenja sveta. Kejt Guld, poznati stručnjak za dizajn vrtova i specijalni dopisnik iz Engleske, kolumnista lista Gardian, otkriva značaj prirodnog konteksta u Vašem vrtu i značaj njegovog negovanja znanjem i ljubavlju, a koji će Vam za uzvrat pružiti radost i uživanje u njemu u godinama koje su pred Vama, kada ćete pratiti kako se Vaš vrt razgranava, sazreva i dobija željeno obličje. Prof. Dr Maja Volk nam poručuje, kroz 100 pitanja i odgovora, kako da unapredimo svoj život, najpre ishranom, ali i svim onim što zovemo ‘’radom na sebi’’. Dragoslav Bokan nam otkriva svet duhovnosti i poezije, skidajući sa polica svoje biblioteke knjige onih pisaca i pesnika koji su uvek vredni pažnje. Onih koji govore bez najave. Bez dozvole. Bez ulizujuće grimase i bez kompromisa.

EKO KUĆA će Vas od ovog novogodišnjeg broja redovno voditi u svet savremene nauke i tehnologije, svet cije mnoge tajne nikad ne postanu javne i nama dostupne jednostavno zato jer ne poznajemo nikoga ko bi nam ih otkrio. Zahuktali svet civilizacije potiskuje maštu savremenog čoveka, a nezadrživi svet informacija kao da tog čoveka sutrašnjice zaustavlja u razvoju i stavlja ga u poziciju posmatrača, a ne učesnika. 

Svet nauke i tehnologije ćemo od ovog broja osvetljavati kroz tekstove i lupu poznatog pisca, novinara i publiciste Stanka Stojiljkovića, bitnog pojačanja tima kolumnista EKO KUĆE. On će nas takođe, kroz redovnu kolumnu u budućim brojevima, voditi duhovnim stazama vrtova mitske i idilične zemlje Arkadije, u kojoj je moguće ostvariti snove čoveka o idealu života u harmoniji sa prirodom i njenim zakonima, i koja u izvesnom smislu predstavlja svojevrsni kontrapunkt današnjem nezadrživom pohodu novih saznanja.

Tu je i reč i stalni tekstovi glodura časopisa, odnosno moje malenkosti, kojima nastojimo da Vas upoznamo sa različitim aspektima i mogućnostima ekološkog i održivog pristupa arhitekturi, građenju, dizajnu, enterijerima i kulturi uopšte. Nove mogućnosti sagledavanja sveta i redefinisanje naših odnosa sa prirodom omogućavaju nam dublje poimanje univerzalnih zakona i procesa koji vladaju u njoj. Topao, blizak i iskren zaštitnički odnos prema prirodi obezbedice nam odgovarajući odnos prema svim biljnim i životinjskim vrstama na planeti, što će istovremeno utvrditi naš položaj i značaj u zemaljskoj zajednici i potvrditi suštinski karakter univerzalne trijade na relaciji čovek – priroda – bog. Takvo ekološko promišljanje nam otvara veliko prostranstvo životnog optimizma i pozitivnih misli na putevima otkrivanja tajni života.

U nastojanju da ovaj čarobni svet ekološke arhitekture, dizajna, umetnosti, nauke, kulture i života uopšte približi širem auditorijumu, EKO KUĆA je kao novogodišnje iznenađenje svojim čitaocima, ali i svima onima koji žele bolji život budućim generacijama, pripremila specijalan poklon – novi portal, urađen po najsavremenijoj svetskoj tehnologiji, koji će omogućiti brz protok velikog broja podataka i na kome će još veći broj posetilaca iz zemlje i celog sveta moći da prati recentne tekstove i projekte i da dobije najnovije informacije o svim događajima i temama vezanim za očuvanje prirode. To znači i očuvanje majke Zemlje, kao preduslova našeg života i opstanka na planeti. To je ujedno najveća tajna života. Naša zajednička!

Kada budete u novogodišnjoj noći poželeli svojim najbližima i onima koje volite - ljubav, blagostanje i sreću, poželite sebi da Vam se ispuni i neka tajna želja, ili neki san koji niste uspeli da ostvarite do sada. Jer tajne zelje postaju javne kada ih ostvarite, a snovi postaju java kada ih počnemo živeti.


Нема коментара:

Постави коментар