понедељак, 23. фебруар 2015.

Stvaranje Eko mreže


IZVEŠTAJ SA OSNIVAČKE SKUPŠTINE EKO MREŽE - KRAGUJEVAC


Kragujevac, Stvaranje Eko mreže

Početkom februara 2015. godine dobili smo poziv od  Udruženja „Povratak prirodi“ iz Kragujevca da prisustvujemo Osnivačkoj skupštini mreže organizacija za zaštitu životne sredine i čuvanja prirode grada Kragujevca. Pozivu smo se rado odazvali, jer delimo iste želje i planove sa pokretačima ove Eko mreže: osnovni plan je da se Mreža proširi na celu Srbiju, a kasnije i na region.


Skupština je održana na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu 12.2.2015. u 19 h. Prisustvovalo je oko 50 ljudi, pripadnika deset udruženja za zaštitu životne sredine iz Kragujevca i okoline. Ispred PSK „Kopaonik“, „Čisto i bistro“ bio je jedini učesnik izvan Kragujevca, čime nam je ukazana velika čast. Dragan Pavlović je skupu izneo stav, viđenje i plan kako očistiti Srbiju od divljih deponija.
Na Skupštini je usvojen Statut Eko mreže, izneti su mnogi predlozi o radu Mreže, i ostvareni mnogi kontakti među pripadnicima raznih Eko udruženja. Atmosfera je bila prijatna, i opšti utisak je da je kucnuo čas za podizanje svesti stanovništva Srbije.
Članovi Eko udruženja svesni su činjenice da ima mnogo nas u Srbiji koji rade na tome da se očiste zaprljane reke i jezera, šume i planine, ali da jedni za druge ne znamo, da su nam akcije nekoordinirane, da nismo umreženi. Prilike će se, sa formiranjem ove Mreže, najzad promeniti. Nove snage, mlade snage, pozitivni stavovi i način razmišljanja, otvorenost prema drugim udruženjima – sve su to činioci koji će nam omogućiti da uspemo u našem naumu.


Konačni cilj Eko mreže je stvaranje baze Ekoloških udruženja u Srbiji, koja bi zajedničkom saradnjom svih udruženja organizovala akcije otklanjanja divljih deponija u sopstvenim opštinama, kao i na nivou cele Srbije; podizanje ekološke svest ljudi i stvaranje kritične mase, ali i vršenje pritiska na firme – fabrike koje su najveći zagađivači vazduha i voda da ugrade adekvatne filtere za prečišćavanje.

Нема коментара:

Постави коментар