понедељак, 2. април 2018.

Vreme je za AKCIJU: Planinarsko ekološki izlet 14. aprila

                       PLANINARSKO-SKIJAŠKO  DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
                                        
           Zmaja od Noćaja 9/ IV, 11000 Beograd

             Planinarsko ekološki izlet

             RIPANJ – JEZERO BELA REKA- AVALA

                                         14.04.2018
            



Pođite sa nama da upoznate lepotu koja se nalazi na domak Beograda.
Da li ste znali da u okolini Beograda ima desetak jezera? Jedno od njih je jezero Bela reka  u Ripnju.
„Čisto i Bistro“ ispred PSD „Kopaonik“ poziva planinare, građane i sve ljubitelje prirode na akciju upoznavanja okoline Beograda, posete i čišćenja jezera Bela reka kod Ripnja, u subotu 14.4.2018. u 8.30h.
Svi zainteresovani mogu doći na početnu stanicu gradskog autobusa 407, na Trošarini, u 8.30h., odakle ćemo otići u Ripanj i, u saradnji sa Organizacijama Svetski dan čišćenja 2018 i Let’s Do It Serbia, i uz podršku ribara koji su najpredaniji uživaoci jezera, očistiti obale ovog veštačkog jezera.
Jezero Bela reka se nalazi u podnožju planine Avala u selu Ripanj. Dužina jezera iznosi 500m, širina 120m, a dubina oko 10m.  Napajanje vodom dolazi iz Bele reke ali i iz dva podvodna izvora. Nastalo je izgrađivanjem brane zbog poplava koje je izazvala nabujala voda Bele reke. Danas je jezero bogato ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice. Jezero je u letnjoj sezoni omiljeno mesto mnogih izletnika i ribolovaca. Okruženo je listopadnom šumom.
Na jezeru postoji veliki problem sa otpadom, koji nesavesni posetioci ostavljaju iza sebe, zato što tamo još uvek nisu postavljene kante i gradska čistoća odatle ne odnosi otpatke. Stoga nam je u planu da, u saradnji sa Organizacijama Svetski dan čišćenja 2018 i Let’s Do It Serbia, koje će obezbediti kese i rukavice, i sa udruženjem ribara,  očistimo obalu jezera. Ovo neće biti samo radna akcija već i planinarska, jer ćemo posle čišćenja napraviti pešačku turu od jezera do vrha Avale 

Dođite! Pridružite nam se! Malo ćete dati prirodi a ona će vam uvek trostruko vratiti. Prigrliće vas svojom lepotom, čistotom i mirom.
Majka priroda nam mnogo daje. Odužimo joj se na ovaj način. Ako ona nestane nestaćemo i mi.


Oprema: obucite trenerku ili nešto lagano, za prolećne uslove, obujte patike ili cipele sa dobrim đonom i ponesite svoju flašu sa vodom.

Prijave i informacije možete dobiti na telefon:

Dragan Pavlović  064 1674434
Jelena Molović    060 3940989
Dragana Katić    064 4668191

Bojana Tomašević   062 656727



Нема коментара:

Постави коментар