уторак, 8. мај 2018.

Heroji nastavljaju dalje!




Pozivamo vas da nam se pridružite u akciji čišćenja jezera Trešnja na Avali, u nedelju 13. maja od 8.30h.

Udruženim snagama organizacija "Trash Hero Beograd", "Svetski dan čišćenja 2018",  "Let’s Do It Serbia" i Čisto i bistro, potrudićemo se da i jezero Trešnja bude čistije i lepše.
Naši prijatelji iz "Avala Green Life" obezbedili su prevoz kombijem, a opcije za prevoz su i gradski autobusi 404 i 408. Obezbedili smo rukavice i kese za otpad. Ponesite svoje flaše za vodu. Ako želite možete poneti svoje baštenske rukavice. 

U neposrednoj blizini Beograda se nalazi više od deset jezera, prirodnih ili veštačkih. Ipak, izuzev Ade Ciganlije, malo njih je pristupačno, i do današnjih dana ostaju nepoznanica većini Beograđana. Savsko jezero, Ada Safari, Pariguz, Duboki potok su samo neka od njih. Svojom lepotom i celokupnim ambijentom se posebno ističe podavalsko jezero Trešnja. Nekada poznato i voljeno izletište, Trešnja je doživela svoje trenutke slave u čuvenom ostvarenju domaće kinematografije, popularnim Maratoncima. Antologijska scena u kojoj Bora Todorović snima Seku Sabljić kao kupačicu je snimljena upravo na ovom mestu.
Jezero Trešnja i istoimena listopadno-četinarska šuma se nalaze na oko 30 kilometara od centra Beograda, idući avalskim putem odnosno starim putem za Kragujevac.




Jezero Trešnja je dugačko je 150 metara, a prosečna širina mu je oko 30 metara. Obala je prostrana i sasvim pristupačna a nekada bila potpuno ozidana betonom. Vremenom se ovaj zid na nekim mestima urušio, a nikada nije popravljen. Jezero se nalazi u središtu listopadno-četinarske šume a u blizini se nalaze i dva izvora. Nažalost, zbog nedostatka kanti za đubre, ambalaža često završi tamo gde joj nije mesto. Mini deponije i velika količina plastičnog i drugog otpada ne samo što narušavaju lepotu jezera već i štete biljnom I životnjskom svetu koji tamo živi.

U nedelju ćemo malo svog vremena i snage posvetiti ovom prirodnom dragulju i pomoći mu da povrati svoj sjaj.

Okupljanje: Nedelja, 13. maj u 8.30h na Trošarini

Dođite! Pridružite nam se! Malo ćete dati prirodi a ona će vam uvek trostruko vratiti. Prigrliće vas svojom lepotom, čistotom i mirom.
Majka priroda nam mnogo daje. Odužimo joj se na ovaj način. Ako ona nestane nestaćemo i mi.


Oprema: obucite trenerku ili nešto lagano, za prolećne uslove, obujte patike ili cipele sa dobrim đonom i ponesite svoju flašu sa vodom.

Prijave i informacije možete dobiti na telefon:

Dragana Katić    064 466 81 91
Bojana Tomašević  062656 727




Нема коментара:

Постави коментар