недеља, 16. март 2014.

Čisto i bistro


Negujte zeleno drvo u svom srcu i ptica koja peva će sigurno doći.

Kineska poslovica

Vratiti se prirodi kroz umetnost i u njoj naći dublji smisao.

Miodrag NagorniDrugujemo sa svima: kolegama, prijateljima, roditeljima, psima i mačkama... samo smo se od prirode odaljili, otuđili. Da li je to „bolest“ savremenog čoveka – otuđenost od prirode, ili čista lenjost? Verujemo i jedno i drugo. Treba izaći iz kuće, pešačiti, uspinjati se uskom, strmom stazom, plivati, skakati... Treba naći vremena, treba se odvojiti od kompjutera, televizora, mobilnog telefona...
I kad se odvoji vreme za takve „akcije“, koje bi trebalo da nas povežu sa prirodom, vrate korenima, ispune pozitivnom energijom, nailazimo na bačene konzerve i flaše od piva, novine, plastične kese, kartonske kutije, sve ono što prati našu civilizaciju, čoveka na svakodnevnom putu od kuće do kancelarije i od kancelarije do kuće.
Zelenih oaza skoro da nema više. Uprljane su dodirom čoveka. Izađite na obalu Save, ili Dunava, nisu vam daleko, ili obalu bilo koje druge reke, potoka, jezera, popnite se na bilo koju planinu, Avalu, Rajac, Kosmaj, Bukulju, dočekaće vas plastični i svaki drugi otpad, uskočite u reku i susrešćete se sa odbačenim buretom, bačenom daskom, flašom, kesom punom đubreta...
Stvari, međutim, nisu toliko crne. Postoje društva koja se bore za očuvanje čovekove sredine, postoje Mladi gorani, postoje planinari, ljubitelji prirode, ljudi širokog srca, koji su voljni da odvoje svoje vreme kako bi očistili sredinu u kojoj žive.
Pripadamo jednoj takvoj grupi. Ljubitelji smo lepe i tople reči, slike, stiha, proze... čistih šuma i bistrih voda. Zato smo i nadenuli sebi ime „Čisto i bistro“. Želimo da se pridružimo svima koji se bore za očuvanje čovekove sredine, želimo da se svi oni koji su zabrinuti za očuvanje životne sredine pridruže nama.
Planiramo niz akcija u Beogradu i okolini i, ako nam prilike to budu dozvolile, celoj Srbiji. Ako želite da se pridružite našoj akciji, javite nam se na cistoibistro@gmail.com. Planiramo i umetničko-ekološke projekte, ali o njima kad dođe vreme. Stoga pratite nas!
 

Za čistu i bistru Srbiju!Нема коментара:

Постави коментар