недеља, 13. април 2014.

Jelena Molović, Idria: Gostoprimstvo koje se retko doživljava



Posle mnogo muke, prijavljivanja i otkazivanja, skupilo se nas jedanaestoro za izlet u Idriju. Što se tiče prikupljanja ljudi, nisam se baš najbolje pokazala, jer je vodič Dragan Pavlović poverio meni taj ni malo jednostavan zadatak, tako da do poslednjeg dana nismo bili sigurni da li uopšte idemo.

Krenuli smo iz Beograda u četvrtak, nešto posle 22 časa i preko Zagreba i Ljubljane, rano ujutru stigli u Idriju. Dočekali su nas naši domaćini, dragi prijatelji Branko i Milan, koji su nas proveli kroz centar, pod ranim suncem obasjane Idrije.
Idrija je živopisno mesto sa 6000 stanovnika u Goriškoj regiji, smeštena je na gornjem toku reke Idrijice, podno planine Javornik. Grad Idrija vekovima svoje postojanje duguje rudnicima žive koji su nekad bili najbogatiji na svetu. I danas je privreda dobro razvijena, pa lokalno stanovništvo sa ponosom ističe da je standard u Idriji među najvišim u Sloveniji.
Iako je bio radni dan sve je bilo mirno, spokojno, tako drugačije od uobičajene beogradske vreve. Nakon kraće šetnje i kafe, smestili smo se u idrijskom lovačkom domu, petnaestak kilometara udaljenim od Idrije. Posle raspremanja i kratkog predaha krenuli smo u obilazak okoline.
Umor od puta nas nije sprečio da uživamo u, zaista, prelepom krajoliku Zapadne Slovenije. Naš domaćin Branko poveo nas je do slapa Govškarica, kroz selo Idrijske Krnice do vrha Jelenk na 1107 mnv. Na putu do Jelenka, Branko nam je pokazao znamenitost idrijskog kraja - klavže. Klavže, jedna vrsta brane na Idrijici, spadaju u najznačajnije arhitektonske spomenike ove zemlje. Prve, drvene klavže, postavljene su 1589. Godine. Nazivaju ih još i slovenačkim piramidama. Gradili su ih radnici rudnika kako bi voda usmeravala plutajuća debla do rudnika koja su im bila potrebna u ogromnim količinama, jer u basenu Idrijice do početka XX veka nije bilo staze kojim bi moglo da prođe bilo koje prevozno sredstvo.
Nakon povratka u dom i odmora, zajedno smo spremili večeru u izvanrednom i za naše uslove, neverovatno opremljenom domu.

Još pod utiskom predhodog dana, jedva smo čekali da u subotu krenemo na pešačku turu. Tog dana, naš vodič je bio Zoran More, vodič lokalnog planinarskog kluba PK Idrija.
Iz centra Idrije, krenuli smo trim stazom prema Divjem jezeru, čije su nas nijanse zelene boje ostavile bez daha. Jezero je istraženo do 160 m dubine. Temperatura vode iznosi stalnih 7 do 10 stepeni Celzijusa. Godine 1967, Divje jezero proglašeno je spomenikom prirode.
Obišavši jezero, svratili smo u mesto Idrijska bela i, polako, krenuli na uspon na vrh Hleviške planine - 908 mnv. Na silasku smo svratili u Hlevišku koču – planinarski dom kojim uravlja PK idrija. U znak pažnje i dobrodošlice, domaćini su nas iznenadili ručkom, specijalitetom od pasulja i nekoliko vrsta mesa. Tek smo tada počeli da shvatamo koliko smo dobrodošli i koliko su oni ponosni što su nam domaćini.
Taj divan dan se završio žurkom u Idriji, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada stanovnika. Lokalna firma je organizovala Family day“ za svoje zaposlene, i pozvani su bili svi stanovnici i gosti Idrije. Uz Abba tribute band i veoma raspoložene domaćine zabavljali smo se do duboko u noć.
Za nedelju je bilo predviđeno da obiđemo bližu okolinu grada, što smo i uradili, uz usrdnu pomoć lokalnog vodiča - baš se potrudio da dobro upoznamo Idriju, pa nam je sa brda nadomak grada pokazao sve znamenitosti, a zatim nas odveo do rudnika žive koji smo obišli uz pratnju vodiča. Dugo smo se divili i čuvenoj idrijskoj čipki izloženoj u prodajnom salonu u centru grada.
Negde, na pola šetnje, kad smo počeli da razgovaramo o povratku za Beograd, naš vodič je rekao da je predviđeno da nas pre polaska, odvede kod Zorana na ručak, što smo prihvatili sa velikim iznenađenjem i oduševljenjem. Pa, još nikada nismo bili pozvani kod nekoga kući na ručak, koliko god bili dobri domaćini! A Zoran je retko dobar domaćin. Zajedno sa suprugom pripremio je lokalni specijalitet žlikrofe - raviole punjene krompirom i začinskim biljem.
Uživali bismo još dugo u razgovoru i gostoprimstvu porodice More da nas nije čekao dug put do Beograda. Teška srca oprostili smo se od naših divnih domaćina uz obećanje da ćemo se videti naredne godine, prvo na Kopaoniku, a zatim u Idriji.
I danas, često, kad pričamo o tom izletu, ne propustimo priliku da pohvalimo gostoprimstvo koje se retko doživljava, grad koji je tako predivan i čist. Kada se gleda sa visine, okupana junskim suncem, Idrija stvarno sija.


Нема коментара:

Постави коментар