понедељак, 10. април 2017.

Akcija čišćenja resničkog jezera Pariguz


Foto TLPLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
                                          Zmaja od Noćaja 9/ IV, 11000 Beograd

     www. psk-kopaonik.org.rs
AKCIJA ČIŠĆENJA RESNIČKOG JEZERA PARIGUZ„Čisto i Bistro“ ispred PSD „Kopaonik“ poziva planinare i građane na akciju čišćenja resničkog jezera Pariguz, u subotu 6.5.2017. u 8h. Svi zainteresovani mogu doći na okretnicu  autobusa 47, iznad Slavije, u 8h, odakle ćemo otići u Resnik i, u saradnji sa Opštinom Rakovica, sa kojom već nekoliko godina vrlo uspešno sarađujemo, i uz podršku mesne zajednice Resnik i ribara koji su najpredaniji uživaoci jezera, očistiti obale ovog veštačkog jezera.
Pariguz se nalazi u podnožju planine Avala u naselju Resnik. Dužina jezera iznosi 700m, širina 120m, a dubina oko 12,5 m. Napajanje vodom dolazi sa tri izvora. Nastalo je izgrađivanjem brane zbog poplava koje je izazvala voda sa ova tri izvora. Danas je jezero bogato ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice. Pariguz je omiljeno mesto mnogih izletnika i ribolovaca. Pored jezera se nalazi omanja listopadna šuma.
Na Pariguzu postoji veliki problem sa otpadom, zato što tamo još uvek nisu postavljene kantice i gradska čistoća odatle ne odnosi otpatke. Stoga nam je u planu, da u saradnji sa Opštinom Rakovica, očistimo jezero i njegovu obalu, postavio drvene kante za otpad i omogućimo redovno odnošenje smeća.
Dođite! Pridružite nam se u akciji čišćenja!
Majka Priroda nam mnogo daje. Odužimo joj se na ovaj način.

Čisto i Bistro


Prijave i informacije na telefon:

Dragan Pavlović 064/167-44-34
Tamara Lujak 064/177-18-99
Нема коментара:

Постави коментар