недеља, 6. јул 2014.

EKOLOŠKA AKCIJA „ČISTO I BISTRO“ – OČISTIMO KOŠUTNJAK





EKOLOŠKA AKCIJA „ČISTO I BISTRO“
– OČISTIMO KOŠUTNJAK
                                                                            27. septembar

Negujte zeleno drvo u svom srcu i ptica koja peva će sigurno doći.
Kineska poslovica

Vratiti se prirodi kroz umetnost i u njoj naći dublji smisao.

Miodrag Nagorni

Drugujemo sa svima: kolegama, prijateljima, roditeljima, psima i mačkama... samo smo se od prirode odaljili, otuđili. Da li je to „bolest“ savremenog čoveka – otuđenost od prirode, ili čista lenjost? Verujemo i jedno i drugo. Treba izaći iz kuće, pešačiti, uspinjati se uskom, strmom stazom, plivati, skakati... Treba naći vremena, treba se odvojiti od kompjutera, televizora, mobilnog telefona...
I kad se odvoji vreme za takve „akcije“, koje bi trebalo da nas povežu sa prirodom, vrate korenima, ispune pozitivnom energijom, nailazimo na bačene konzerve i flaše od piva, novine, plastične kese, kartonske kutije, sve ono što prati našu civilizaciju, čoveka na svakodnevnom putu od kuće do kancelarije i od kancelarije do kuće.
Zelenih oaza skoro da nema više. Uprljane su dodirom čoveka. Izađite na obalu Save, ili Dunava, nisu vam daleko, ili obalu bilo koje druge reke, potoka, jezera, popnite se na bilo koju planinu, Avalu, Rajac, Kosmaj, Bukulju, dočekaće vas plastični i svaki drugi otpad, uskočite u reku i susrešćete se sa odbačenim buretom, bačenom daskom, flašom, kesom punom đubreta... Da li smo se ikada zapitali zašto je to tako i šta smo učinili da to promenimo?
Stvari, međutim, nisu toliko crne. Postoje društva koja se bore za očuvanje čovekove sredine, postoje Mladi gorani, postoje planinari, ljubitelji prirode, ljudi širokog srca, koji su voljni da odvoje svoje vreme kako bi očistili sredinu u kojoj žive.
Pripadamo jednoj takvoj grupi. Ljubitelji smo lepe i tople reči, slike, stiha, proze... čistih šuma i bistrih voda. Zato smo, u organizaciji PSK „Kopaonik“, našu akciju nazvali „Čisto i bistro“. Želimo da se pridružimo svima koji se bore za očuvanje čovekove sredine, želimo da se svi oni koji su zabrinuti za očuvanje životne sredine pridruže nama.
Planiramo niz akcija u Beogradu i okolini i, ako nam prilike to budu dozvolile, celoj Srbiji. Prva koju planiramo, održaće se u Košutnjaku, stoga – pridružite nam se!

Subota 27 septembar -Skup učesnika u 8.30 ispred Konaka kneza Miloša u Topčiderskom parku (do Konaka se može doći tramvajem -3, ili autobusom – 94). U planu je čišćenje dela Košutnjaka od divljih deponija(plastične i staklene flaše, kese i deo nameštaja). Prijavljeni učesnici podeliće se u nekoliko grupa, kako bismo pokrili nekoliko lokacija na kojima je skoncentrisano smeće.
Svako od učesnika dobiće rukavice i plastične kese.
Kamioni Gradske čistoće će, na kraju akcije, odneti sakupljeno smeće na gradsku deponiju.
Svi koji žele da učestvuju mogu da nam se jave na mejl: cistoibistro@gmail.com (i pošalju svoje podatke: ime i prezime, broj telefona, da li je pripadnik neke organizacije (Mladi gorani, planinari... ili ne) ili na telefon 064/167-44-34 (Dragan Pavlović), 061/18-79-442 (Tamara Lujak) ili 060/3940989 (Jelena Molović) do 20. septembra, kao i da nam se jave ukoliko su sprečeni da dođu, kako bismo lakše koordinirali akciju.
Da očistimo Srbiju zajedno!

Нема коментара:

Постави коментар