уторак, 18. март 2014.

Izložba „Retro“ fotografija



Fotografije serije “Retro” su  nastale tokom 2013 godine.  Fotografisane  su  ”pinhole” kamerama ručne izrade.  Autor kamere izrađuje od praznih pivskih i sličnih limenki, a fotografije nastaju direktno na foto papiru kao negativi, koje posle razvijanja standardnim labaratorijskim postupkom, digitalizuje skeniranjem. Digitalna obrada je minimalna  i svodi se uglavnom na korekcije svetla i formata.
Sam postupak rada na fotografijama tj. proces stvaranja  je za autora od velike važnosti, a za ovu seriju je  izabrao da rad  brzom tehnološki perfektnom kamerom zameni  „pinhole“  ručno izrađenim kamerama jer ta tehnika podrazumeva detaljno, skoro meditativno promišljanje, o motivu,  kadru, svetlu  itd.

  Nastoji  da svoj rad na ovoj seriji u što većoj meri  oslobodi  zavisnosti od moderne tehnologije.  To „oslobađanje“ fotografiju  leči od izveštačene sterilnosti koja prati modernu  digitalnu  fotografiju i  vraća joj lepotu koju nude  stari tehnološki postupci.  Tehničke nedostatke kao što su optička izobličenja,  zrno,  nečistoća na emulziji, tekstura papira i slično, autor koristi za postizanje efekta koji naziva  “estetika greške” i koji  odgovara njegovom senzibilitetu i pogledu na  okruženje u kojem živi.
           Postavku izložbe čini 40 fotografija a osim fotografija obuhvata i limenke tj.“kamere“ kojima su fotografisane.

 Lazar Leković, rođen 04. 03. 1968. godine u Kosovkoj Mitrovici,  diplomirao 1995. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.  Živi u Beogradu.  Fotografijom se aktivno bavi i izlaže  od 2005. godine.  Do sada je izlagao na preko sedamdeset  izložbi i nagrađivan je više od dvadest puta na domaćim i međunarodnim fotografskim konkursima. Član je „Foto saveza Srbije“ i „Centra za foto i filmsku kulturu Srba“  Beograd.
O svom radu kaže: „Tokom godina bavljenja fotografijom i učenja tehnike i teorije,  fotografija je  prerasla u strast kojoj se posvećujem,  a koja mi  zauzvrat pruža radost stvaranja i daje mogućnost  kompleksnijeg sagledavanja  sebe samog i  sveta koji me okružuje.“

Izvor: http://afirmator.org/izlozba-pinhole-fotografija-retro/

Нема коментара:

Постави коментар